Elektromontér fotovoltaických systémů
17.5.2024
2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2024/2025
21.5.2024

Ve dnech 6. až 17. května 2024 se deset žáků z oborů Obchodní akademie, Bezpečnostně právní činnost a Mechanik elektronik zúčastnilo zahraniční odborné stáže v Německu.

Stáž probíhala na třech různých pracovištích, kde žáci mohli získat cenné zkušenosti z praxe a zároveň se seznámit s pracovním prostředím v Německu. Každé pracoviště nabízelo témata relevantní k jejich studijním oborům, což významně přispělo k jejich profesnímu rozvoji a obohacení odborných znalostí.

Na úřadu zaměřujícím se na ochranu životního prostředí města Erfurt pracovaly žákyně z Obchodní akademie. Zde se věnovaly kancelářským úkolům, které jim umožnily nahlédnout do fungování administrativy. Aktivity zahrnovaly vyhledávání informací, asistenci při třídění a zpracování dokumentů. Děvčata si také zkusila práce s podnikovým softwarem a organizování zasedací místnosti.

Mentoři z krajského kriminálního úřadu v Erfurtu poskytli našim žákům z oboru Bezpečnostně právní činnost mnoho příležitostí k seznámení se s fungováním jednotlivých útvarům policie, jako je například pořádková policie, letecká policie či práce psovodů. Měli možnost zdokonalit se v zajišťování biologických stop, daktyloskopických stop a také ve střelbě s tréninkovými laserovými pistolemi.

Žáci studující obor Mechanik elektronik se během svého pobytu si prakticky ověřili znalosti z tématu autoelektrika, který není na škole prakticky ověřován. Nesmí chybět zmínka, že se dostali k příležitosti pracovat s měřicími přístroji, ke kterým se jen tak běžně nedostanou.

Kromě odborné praxe měli žáci také příležitost poznat kulturní bohatství Německa. Navštívili místní památky, což jim umožnilo nejen odpočinout si od pracovních povinností, ale také lépe porozumět historii a kultuře hostitelské země. Nesměla také chybět návštěva zoo, která byla pro žáky jedinečným zážitkem a obohatila jejich pobyt o další zajímavé poznatky.

Tato zahraniční stáž poskytla našim žákům jedinečnou příležitost rozšířit své odborné znalosti a získat nové dovednosti, které budou moci využít ve své budoucí kariéře. Díky programu Erasmus+ a spolupráci se zahraničními partnery se otevřely dveře k mezinárodnímu profesnímu růstu a osobnímu rozvoji. Chceme vyjádřit velké poděkování všem žákům za jejich vzornou reprezentaci naší školy a za jejich aktivní přístup během celého pobytu v zahraničí.

Srdečné poděkování směřujeme také ke všem pracovníkům, kteří si vzali naše žáky pod jejich křídla a nejenom jim předali cenné profesní znalosti, ale i povzbuzení a rady do života.

Vaše ochota a péče byly pro naše žáky klíčové při jejich profesním a osobním růstu během stáže.