Návštěva na TECH DAYS v Jablonci nad Nisou

Volby do Školské rady při ESOZ – výzva k nominaci za člena školské rady
10.9.2024

 

 

 

 

 

 

Ani v pátek třináctého žáci nezahálí aneb TECH DAYS Jablonec nad Nisou- DEVINN – vodíkové a další technologie zblízka a do detailu

I přes nepřízeň počasí vybraní žáci navštívili v rámci vzdělávání společnost DEVINN v Jablonci nad Nisou. Po krátkém uvítání

spoluzakladatelem společnosti panem Lubošem Hajským a HR managerkou Vendulou Zedníkovou, se nás ujali další zaměstnanci, tentokrát z oblasti výzkumu a vývoje. Každý z nich nám představil jedno zařízení zblízka a do detailu.

Velmi cenná byla diskuse jak u jednotlivých stanovišť, tak také na závěr prohlídky.

Doprovodné osoby získali mnoho cenných informací pro tvorbu vzdělávacích materiálů do projektu Vzdělávání v oblasti vodíkových technologií 2 (EHTA2).

A co měli možnost vidět?

  • Vozidlo TATRA FORCE e-DRIVE
  • Třístranný sklápěč Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vozidlo disponuje osvědčenou tatrováckou koncepcí s centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami v konfiguraci 1+3 a pohonem tří náprav. Prototyp je typickým nákladním vozem pro použití ve stavebnictví nebo v těžebním průmyslu a má celkovou hmotnost až 45 tun.
  • Transportovatelnou vodíkovou plnicí stanici
  • Svou premiéru měla snadno transportovatelná vodíková plnicí stanice integrovaná na platformě Flat Rack.

Jako první jsme měli možnost do detailu prozkoumat vodíkovou plnicí stanici, která se skládá z vodíkových láhví, kompresoru a výdejního zařízení. Díky své koncepci a umístění na standardizované kontejnerové platformě (Flat Rack) je tato stanice mobilní a jednoduše transportovatelná.

  • Další systémy pro mobilní plnění vodíku

H2BASE – mobilní generátor energie na bázi palivového článku

H2BOT – semiautonomní dálkově řízenou nabíječku elektromobilů

Velmi děkujeme všem zástupcům firmy DEVINN, kteří se nám neváhali plně věnovat páteční odpoledne ve velmi deštivém a větrném počasí.